Mayan cacao ceremonies

Een cacao ceremonie, wat is dat?

Misschien heb je al wel eens gehoord van een cacao ceremonie of is het nog helemaal nieuw voor je. Hieronder zal ik een klein stukje uitleggen over cacao en mayan cosmovision, en als je naar beneden scrolt leg ik je precies uit hoe een cacao ceremonie er ongeveer uit kan zien. Verder zou ik je willen aanraden om het gewoon te komen ervaren en je open te stellen voor wat zich tijdens zo'n ceremonie mag ontvouwen. 

Cacao

De cacaoplant werd door de eeuwenoude Maya’s en Azteken beschouwd als een ‘heilige boom’ en als ‘Food of the Gods’. Cacao is een plantmedicijn en een een vrouwelijke spirit met een krachtige wijze en zachte energie, die je op een hele subtiele en liefdevolle manier in staat stelt waar te nemen wat er zich in je hart afspeelt. Je kunt een heleboel positieve of minder fijne gevoelens hebben tijdens een cacao ceremonie. Daarom is het belangrijk om je open te stellen voor elke mogelijke uitkomst. Tijdens de ceremonie krijg je de ruimte om met jezelf te verbinden, contact te maken en inzichten te ontvangen.

Ik krijg deze vraag vaak maar: je gaat niet 'spacen', 'trippen' of 'reizen' van het drinken van cacao, je kunt na de ceremonie gewoon autorijden en het is volledig veilig. Een kleine kanttekening is dat bij bepaald medicijngebruik of zwangerschap het drinken van een volledige ceremoniele dosis cacao misschien niet verstandig is. Voel je vrij om contact met mij op te nemen als je hier vragen over hebt! 

Mayan cosmovision

Als mensen denken aan Maya's dan denken ze vaak aan oude tribes en tempels duizenden jaren geleden. Ook op dit moment zijn er nog vele Maya's die de tradities en rituelen van hun voorouders in stand houden. Mayan daykeeper en wisdomkeeper Tata Walter uit Guatamala heeft mij geleerd over mayan cosmovision en de rituelen en ceremonies rondom cacao en de spirits. 

Mayan cosmovision is de manier waarop de Maya's naar de wereld kijken en deze begrijpen. Ze geloven dat alles in de natuur en het universum met elkaar verbonden is, en dat gebeurtenissen op aarde verband houden met de kosmos en de goden. De Maya's hebben een diep respect voor de natuur en geloven dat ze moeten samenwerken met de spirituele wereld om harmonie en balans te behouden. Hun cosmovision omvat ook complexe kalenders en rituelen om de cycli van de zon, de maan en de planeten te volgen. Kortom, Mayan cosmovision draait om het begrip van de onderlinge verbondenheid van alles in het universum en het belang van het in stand houden van die harmonie. 

Hoe ziet zo'n ceremonie eruit?

De ceremonie

Een ceremonie is een groepsactiviteit die plaatsvindt binnen een safe en sacred space. Een cacao-ceremonie wordt georganiseerd om samen te komen, het sacred plantmedicijn cacao te drinken en in je gevoel te kunnen stappen, je hart te openen. Cacao maakt warm, verzacht, verbind. Je kunt naar een ceremonie komen met diverse intenties, vanuit nieuwsgierigheid, met een bepaalde vraag maar ook om bijvoorbeeld ontspanning te ontvangen.  In de Mayan Tzolkin (een cyclus van 260 dagen) staat elke dag in het teken van een andere spirit (nawal). Daarom is het thema van de ceremonie, afhankelijk van welke dag het is. Je vindt het thema van de ceremonie in het 'evenement' op mijn website.

De voorbereiding.

De cacao wordt opgeladen met intentie door iedereen die ermee in aanraking komt, van het oogsten tot het verwarmen, en de facilitator bereidt de cacao tot drank voor de groep met dezelfde intentie en liefde.

De meditatie

De ceremonie vindt plaats in een cirkel om de harmonie te vergroten. Nadat je je kopje hebt ontvangen, nodig ik je uit om  om stil te worden en je te richten op jezelf en een intentie te zetten, en je wordt begeleid door een meditatie. Sommige intenties die je kunt instellen, zijn onder andere persoonlijke kracht, diepe genezing en helderheid.

Het drinken van je cacao

Vervolgens, samen met de groep, zullen we onze cacao met intentie drinken in stilt Je wordt aangemoedigd om aandacht te schenken aan wat er voor jou gebeurt en om aanwezig te blijven terwijl je deze ervaring deelt.

De rituelen.

Daarna zal ik een of meerdere rituelen begeleiden. Dit kan onder andere zijn: gebed en meditatie, zang en dans, ademhalingsoefeningen en mogelijk een soundbath om je frequentie te verhogen. Sommige ceremonies zullen op binnen locaties plaatsvinden en anderen op locaties in de natuur. Sommige ceremonies omvatten oefeningen voor duo's en groepen. Een cacao ceremonie is een gemeenschappelijke ervaring maar ook een persoonlijk spiritueel moment.

De afsluiting

Aan het einde van deze ceremonie s er ruimte voor het delen van jouw ervaring en verhaal. We sluiten de ceremonie gezamenlijk af.